Problemi u zelenom raju?

Siemens Energy (ENR1n.DE) upozorio je da će za rješavanje problema s kvalitetom u njegovoj jedinici vjetroturbina trebati godine, čime će se poništiti trećina tržišne vrijednosti i zadati težak udarac jednom od najvećih dobavljača rastućeg svjetskog poslovanja obnovljivih izvora energije.
Grupacija je kasno u četvrtak (22.06.) odbacila svoju projekciju dobiti za 2023. nakon što je pregled njezinog odjela za vjetroturbine Siemens Gamesa razotkrio dublje probleme od očekivanih koji utječu na 15-30% od više od 132 gigavata vrijednih turbina širom svijeta. Njihov ukupni kapacitet vjetra jednak je otprilike 132 nuklearne elektrane.

Rješavanje problema moglo bi stajati više od milijardu eura (1,09 milijardi dolara), navodi se, potrebno je popraviti nedostatke na lopaticama rotora i ležajevima koji bi mogli uzrokovati oštećenja u rasponu od malih pukotina do kvarova komponenti koje bi trebalo zamijeniti.

Najnoviji problem s turbinama koje je instalirao Siemens dodatno je narušio povjerenje u industriju koja se posljednjih godina suočila s velikim izazovima, s proizvođačima turbina koji se suočavaju s rastućim troškovima sirovina (čelik) i žestokom konkurencijom.
Dionice europskih proizvođača vjetroturbina Nordexa (NDXG.DE) i Vestasa (VWS.CO) pale su u petak (23.06.) zajedno sa Siemens Energyjem jer su njegovi problemi izazvali zabrinutost u cijelom sektoru.

Vlade diljem svijeta postavljaju sve ambicioznije klimatske ciljeve koji zahtijevaju brzi razvoj obnovljivih izvora energije, uključujući energiju vjetra, što bi moglo biti teško postići unutar propisanih rokova.

To je tako kad se posao vodi pseudoznanstvenom zelenom ideologijom umjesto ekonomskim načelima. Vjetroturbine su potpuno neefikasne i neisplative, proizvode nedostatnu energiju i tek povremeno. U trenucima kad ima puno vjetra, tad ih se isključuje jer postojeća mreža ne može primiti tu količinu energije. Upogonjuju ih fosilna goriva. Skupe su za održavanje. Remete prirodni okoliš i život ptica. Toliko su dobro zamijenile nuklearke, da Nijemci od 01.01.2024. uvode redukcije električne energije, zakonski su regulirali da vam operater može isključiti dovod struje u trenucima preopterećenja. Potpuni i totalni promašaj zelene politike i globalističkih suludih planera.

https://www.reuters.com/business/energy/siemens-energy-ceo-setback-turbine-troubles-more-severe-than-thought-possible-2023-06-23/