Sigurno i bez nuspojava

Sigurno i bez nuspojava – Donosimo službene upute australske medicinske agencije ATAGI na temu pojave perikardisa i miokarditisa nakon cijepljenja protiv COVID-19.

Eto sad najednom, postoji i službeni dokument koji se bavi tom problematikom, a do nedavno je cijepljenje u Australiji bilo zapravo obvezno za sve što hoda i službeni narativ je govorio da su ti pripravci sigurni i učinkoviti, i bez nuspojava.

Sad kad se čita ovaj dokument dobija se potpuno druga slika. Da, perikarditis i miokarditis se događa i to najčešće kod muškaraca mlađih od 40 godina, iako to ne znači da ne zahvaća i žene. Također, ono što je uočljivo u dokumentu jest da zapravo nikakve studije nisu prethodno provedene niti se znaju dugoročni ishodi. Ali se već sad zna da kod većine oboljelih ostaju trajni ožiljci na srcu.

Otprilike bi se sadržaj ovog dokumenta mogao sažeti u ove rečenice:

Natjerali smo vas pod prijetnjama i ucjenama da primite nešto opasno, o čemu mi pojma nemamo, niti znamo što vam se još može dogoditi. Ali ne brinite, mi ćemo pratiti kako se vi razbolijevate i umirete.

Izdvajamo iz dokumenta:

Perikarditis i miokarditis nakon cjepiva protiv COVID-19 uglavnom se događaju kod muškaraca mlađih od 40 godina, i to uglavnom nakon druge doze cjepiva. Međutim, ova stanja se javljaju i kod žena i kod muškaraca, u bilo kojoj dobi i nakon bilo koje doze.

Studije praćenja pokazuju da većina slučajeva miokarditisa nakon cijepljenja ima trajne promjene na MRI srca. Klinički značaj ovih promjena i općenito dugoročni ishodi miokarditisa i/ili perikarditisa nakon cijepljenja aktivno se istražuju.

 

Ozbiljnost, ishodi i dugoročna prognoza

Važno je uzeti u obzir perikarditis i miokarditis odvojeno pri pregledu kliničkih ishoda. Većina slučajeva miokarditisa povezanih s cijepljenjem protiv COVID-19 zahtijevala je hospitalizaciju, a većina slučajeva ima relativno blag i samoograničavajući tijek. Prijavljeni su smrtni slučajevi, uključujući i žene.

Preliminarne dugoročne studije praćenja miokarditisa u adolescenata i mladih odraslih osoba pokazuju da se većina pacijenata brzo oporavi od simptoma i da su oni uglavnom blagi. Naknadne studije MRI srca pacijenata koji su doživjeli miokarditis nakon cijepljenja protiv mRNA COVID-19 često su pokazale kasno pojačanje gadolinija (LGE) u područjima njihovog miokarda. Neke studije su pokazale poboljšani, ali postojani LGE nekoliko mjeseci nakon pojave miokarditisa. U drugim kontekstima, ove promjene su predstavljale ožiljke na miokardu.

Klinički značaj ovih nalaza nakon miokarditisa nakon cijepljenja protiv COVID-19 trenutno nije poznat, a dugotrajnije studije praćenja još su u tijeku. Tek treba provesti studije o ozbiljnosti i ishodima slučajeva miokarditisa nakon drugih cjepiva protiv COVID19. Slučajevi perikarditisa često se zbrinjavaju u primarnoj i/ili ambulantnoj skrbi i također imaju kratak, samoograničavajući tijek.

Tek treba provesti studije o dugoročnim ishodima nakon perikarditisa nakon bilo kojeg cjepiva protiv COVID-19.

ATAGI će nastaviti pratiti dugoročne studije praćenja miokarditisa i perikarditisa nakon cjepiva protiv COVID-19.

 

#CjepivaSuSigurnaKaoPijenjeVode

Izvor: https://www.health.gov.au/sites/default/files/2024-01/covid-19-vaccination-guidance-on-myocarditis-and-pericarditis-after-covid-19-vaccines.pdf