SLOBODNI podcast – Znanstvene minute – Maske ne čine razliku

Dr.sc. Ivana Pavić pojašnjava koji su rezultati velike analize o (ne)efikasnosti maski objavljene u Cochrane Library časopisu. Radi se o detaljnoj analizi na 326 stranica, koja uključuje 78 istraživanja i obuhvaća preko milion ispitanika.

Rezultati su zapravo potvrda zdravog razuma – maske su neuspješne i neučinkovite po pitanju sprječavanja prijenosa respiratornih virusa, štetne su, jednom rječju, maske su obično smeće. Nakon 20 minuta nošenja medicinske maske, vlaga ispuni pore maske i ona postaje nefunkcionalna i neupotrebljiva. Ništa bolje rezultate nisu dale ni N95 maske.

U ovoj studiji su navedeni i prijašnji članci vezani za ovu temu, koji datiraju od 2006. godine. Nikada ni jedan rad nije pokazao da maska može zaustaviti širenje respiratornih virusa.
S obzirom da rad nije dao „prave rezultate“, zadržan je i nije objavljen 7 mjeseci nakon što je bio gotov. Autor rada, Tom Jefferson kaže da je razočaran znanstvenom zajednicom i takozvanim „stručnjacima“ koji su se pojavili u takozvanoj pandemiji.

I još da napomenemo da WHO (Svjetska zdravstvena organizacija) i dalje traži i preporučuje nošenje tih istih neefikasnih i štetnih maski. Naš HZJZ, koji “vjeruje u znanost” još uvijek propisuje obvezno nošenje maski u zdravstvenim ustanovama.
#dasenezaboravi #exitWHO #napustimoWHO