Stanje njemačkog gospodarstva

Stanje njemačkog gospodarstva – Njemačka ekonomija je paralizirana. U usporedbi s drugim velikim europskim zemljama, Njemačka primjetno zaostaje: ne samo da je raspoloženje bolje i neizvjesnost manja u ostalim zemljama nego i odgovarajući pokazatelji također ukazuju na postupni oporavak od jeseni 2023.

*Prenosimo izvještaj njemačkog IFO instituta o ekonomskom i gospodarskom stanju Njemačke i prognozama za budućnost koje nisu obećavajuće. Nekad najveća gospodarska sila Europe, Njemačka je pod vlašću zeleno-liberalne vlade slomljena i dovedena u iznimno loše stanje. Veleizdajnici i agenti WEF-a i ostale „elite“ sačinjavaju vlade europskih zemalja i zemalja svijeta, sve su preuzeli. Velikom brzinom jurimo prema dnu, ili kako oni to zovu prema „velikom resetu“. U ovom izvještaju se navodi još jedan čimbenik koji doprinosi lošem ekonomskom stanju, a to je „iznimno visoka razina bolesti i bolovanja“. Hm, pa otkud to sada nakon što nas je spasonosni mRNA pripravak spasio i izvukao iz pandemije? Premijer Plenković je najavio kao najvažnije točke svog programa borbu protiv klimatskih promjena i digitalizaciju. Upravo je u tome Njemačka ponajviše napredovala, pa vidimo kako im dobro ide.

Raspoloženje među tvrtkama i kućanstvima je loše, a neizvjesnost velika. Cjenovno prilagođeni bruto domaći proizvod ove će godine u odnosu na prošlu godinu porasti tek za 0,2 posto. Sljedeće će godine gospodarski učinak porasti za 1,5%. To znači da je prognoza rasta za tekuću godinu znatno smanjena (0,7 postotnih bodova) u usporedbi s ifo ekonomskom prognozom za zimu 2023. te je blago povećana za 2025. (0,2 postotna boda). Suprotno očekivanjima, njemačko gospodarstvo je u recesiji u zimskoj polovici 2023/24. Konkretno, tek kasnije počinje oporavak industrijskog gospodarstva.

U Njemačkoj je, pak, gospodarska proizvodnja u protekloj ljetnoj polovici godine stagnirala, da bi u posljednjem kvartalu 2023. čak pala za 0,3%. Dodana vrijednost posebno je oštro smanjena u industriji i građevinarstvu. Razlozi su uključeni: manjak narudžbi, snježni prosinac i iznimno visoka razina bolesti.

Jedino što je podržavalo gospodarstvo bila je privatna potrošnja. Inflacija brzo pada već godinu dana i dosegnula je 2,5% u veljači, najnižu vrijednost od lipnja 2021. Istodobno, prihodi od plaća rastu snažnim stopama.

Nakon odluke Saveznog ustavnog suda o proračunu u studenom 2023., kreatori financijske politike početkom godine odobrili su federalni proračun za tekuću godinu i pritom pooštrili svoj restriktivni kurs: poduzeća i kućanstva bit će više ili manje opterećeni, a državna potrošnja bit će smanjena.

 

Prognoza njemačkog gospodarstva

Trenutačno dostupni vodeći pokazatelji ne upućuju na preokret gospodarskog trenda početkom 2024.: pogoršanje stanja narudžbi u svim sektorima gospodarstva, mali zaostatak narudžbi, visoke stope bolovanja, štrajkovi koji su u tijeku.

Sve u svemu, gospodarski output će vjerojatno nastaviti pad u tekućem kvartalu i pasti za 0,1% u odnosu na prethodni kvartal. Zamjetan ukupni gospodarski oporavak vjerojatno se neće dogoditi prije druge polovice godine. Sveukupno, cjenovno prilagođeni bruto domaći proizvod ove će godine porasti samo 0,2 posto u odnosu na prošlu godinu. Sljedeće će godine gospodarski učinak porasti za 1,5%. To znači da je prognoza rasta za tekuću godinu značajno smanjena za 0,7 postotnih bodova u usporedbi s ifo ekonomskom prognozom za zimu 2023. te blago podignuta za 0,2 postotna boda za 2025. godinu. Suprotno očekivanjima, njemačko gospodarstvo je u recesiji u zimskoj polovici 2023/24. Konkretno, tek kasnije počinje oporavak industrijskog gospodarstva.

Gospodarska slabost usporit će otvaranje radnih mjesta i u početku uzrokovati daljnji rast nezaposlenosti. Uz prosječnih 5,9%, stopa nezaposlenosti ove će godine biti 0,2 postotna boda viša nego 2023. Tek se očekuje da će se stopa vratiti na 5,6% 2025.

Stopa inflacije nastavit će se smanjivati ​​s prosječnih 5,9% prošle godine na 2,3% ove godine i 1,6% sljedeće godine. Za potrošače će posebno pojeftiniti plin i struja. Stoga se očekuje da će energetska komponenta smanjiti inflaciju cijena tijekom predviđenog razdoblja. Temeljna stopa inflacije (tj. porast potrošačkih cijena bez energije) sporije će se smanjivati ​​i bit će iznad ukupne stope inflacije na 2,8% i 2,2% ove i iduće godine. Konkretno, inflacija među radno intenzivnim pružateljima usluga samo će se sporo smanjivati ​​jer rastući troškovi plaća održavaju visok pritisak na cijene.

Deficit državnog proračuna ove će se godine i sljedeće godine smanjiti na 1,8 i 1,0 posto gospodarske proizvodnje, nakon 2,1 posto ove godine. Saldo tekućeg računa će pasti na 6,6% ekonomske proizvodnje do 2025.

 

Rizici

Rizici za sadašnju prognozu su višestruki. Postoji visoka razina neizvjesnosti, posebice u pogledu daljnjeg kretanja cijena energije. Trenutno se pretpostavlja da će se cijene sirove nafte, električne energije i prirodnog plina razvijati u skladu s cijenama na terminskim tržištima tijekom predviđenog razdoblja. Sukladno tome, nedavni padovi cijena se nastavljaju i cijene su tek malo iznad razine koja je zabilježena u godinama prije Corona krize. Industrijski i potrošački sektor će vjerojatno imati koristi od toga. No, daljnji tijek događaja presudno ovisi o geopolitičkim okolnostima koje se u svakom trenutku mogu promijeniti i stoga značajno utjecati na gospodarski razvoj njemačkog gospodarstva.

Drugi značajan rizik dolazi iz trenutne ekonomske i financijske politike. Postignut je dogovor za proračun za tekuću godinu te bi trebalo zajamčiti poštivanje kočnice duga. Međutim, s obzirom na trenutnu proračunsku situaciju i, prije svega, ponovno teške pregovore o federalnom proračunu za 2025. godinu, nije nevjerojatno da će hitno potrebne reforme biti stavljene u drugi plan ili da će se njima pristupiti samo oklijevajući. Ovaj zastoj i neizvjesnost oko važnih odluka ekonomske politike paraliziraju gospodarstvo i koče dugoročni rast jer je potrošnja na investicije i potrošnja ograničena. Ako neizvjesnost ne nestane, suprotno onome što se pretpostavlja u trenutnoj prognozi, očekivani oporavak će vjerojatno postati udaljeniji.

 

Izvor: https://www.ifo.de/fakten/2024-03-06/ifo-konjunkturprognose-fruehjahr-2024-deutsche-wirtschaft-wie-gelaehmt