Sustavni pregled objavljen u BMJ-u “ne pronalazi nikakve dokaze o koristi” kod prisiljavanja djece da nose maske

Sustavni pregled objavljen u BMJ-u “ne pronalazi nikakve dokaze o koristi” kod prisiljavanja djece da nose maske kako bi zaštitili sebe ili one oko njih od COVID-19

Obveza nošenja maski za djecu tijekom pandemije COVID-19 razlikovale su se na različitim lokacijama. Analiza rizika i koristi ove intervencije još nije provedena. U ovoj studiji proveli smo sustavni pregled kako bismo procijenili istraživanje o učinkovitosti nošenja maski kod djece.

Metode

Proveli smo pretraživanja baze podataka do veljače 2023. Studije su pregledane prema naslovu i sažetku, a uključene studije dodatno su pregledane kao reference punog teksta. Analizu rizika od pristranosti provela su dva neovisna recenzenta, a prosudio je treći recenzent.

Rezultati

Pregledali smo 597 studija i uključili 22 u konačnu analizu. Nije bilo randomiziranih kontroliranih ispitivanja na djeci koja su procjenjivala prednosti nošenja maski za smanjenje infekcije ili prijenosa SARS-CoV-2. Šest opservacijskih studija koje izvješćuju o povezanosti između nošenja maski kod djece i niže stope infekcije ili seropozitivnosti protutijela imale su kritičan (n=5) ili ozbiljan (n=1) rizik od pristranosti; svih šest je potencijalno zbunjeno važnim razlikama između skupina koje su nosile masku i skupina koje nisu, a dvije su pokazale beznačajne rezultate kada se ponovno analiziraju. Šesnaest drugih opservacijskih studija nije pronašlo povezanost između nošenja maske i infekcije ili prijenosa.

Zaključci

Učinkovitost dječjih maski u stvarnom svijetu protiv prijenosa ili infekcije SARS-CoV-2 nije dokazana visokokvalitetnim dokazima. Trenutačni skup znanstvenih podataka ne podupire mjeru nošenja maski kod djece radi zaštite od COVID-19.

https://adc.bmj.com/content/early/2023/12/06/archdischild-2023-326215

#VjerujUZnanost
#SlušajStruku