Švedska naprasno prekida digitalizaciju nastave. ‘Djeca nam zbog tableta i aplikacija ne znaju čitati i pisati, vraćamo udžbenike’

Švedska se vraća tradicionalnim obrazovnim metodama s naglaskom na tiskane knjige, čitanje i vježbanje pisanja i smanjuje upotrebu tableta i digitalnih alata, piše AP. Ovaj korak dolazi nakon što su političari i stručnjaci izrazili zabrinutost da je prekomjerna digitalizacija, uključujući uvođenje tableta u predškolske ustanove, dovela do opadanja osnovnih vještina učenika.

Švedska ministrica prosvjete Lotta Edholm, koja je u vladi desnog centra preuzela dužnost prije 11 mjeseci, izjavila je da učenici trebaju više udžbenika i da su tiskane knjige važne za njihovu edukaciju.

Ministrica je prošlog mjeseca objavila da vlast želi poništiti odluku Nacionalne agencije za obrazovanje da digitalni uređaji postanu obvezni u predškolskim ustanovama. Planiraju ići korak dalje i potpuno prekinuti digitalno učenje za djecu mlađu od šest godina, priopćilo je ministarstvo.

“Postoje jasni znanstveni dokazi da digitalni alati ometaju, a ne poboljšavaju učenje učenika”, priopćio je cijenjeni Karolinska Institut prošlog mjeseca komentirajući dotadašnju nacionalnu obrazovnu strategiju koja je naglasak stavljala na digitalizaciju nastave. “Institut vjeruje da se fokus treba vratiti na stjecanje znanja putem tiskanih udžbenika i stručnosti nastavnika, umjesto iz uglavnom besplatnih digitalnih izvora koji nisu provjereni”, rekli su iz Instituta.

Preranim korištenjem tehnologije djecu se lišava prirodnih i prijeko potrebnih razvojnih faza. Znanstvena je činjenica da se mozak razvija i oblikuje čak i do 12-te godine. Kada djeca umjesto papira, olovke i čitanja s papira, koriste digitalne oblike, mozak se drugačije formira i zapravo nazaduje. Ono na što smo se svi već navikli, jest slika djeteta u kolicima s mobitelom, kao i vrtićke i školske djece s tabletima – no, to nije napredak, jer je dokazano da korištenjem tehnologije u toj dobi dolazi do odumiranja neurona te se prekidaju sinaptičke veze.

Tehnologija da, ali u prikladno vrijeme i na prikladan način.

Izvor: https://www.telegram.hr/vijesti/svedska-naprasno-prekida-digitalizaciju-nastave-djeca-nam-zbog-tableta-i-aplikacija-ne-znaju-citati-i-pisati-vracamo-udzbenike/