Švicarska narodna banka odbacuje javnu digitalnu valutu

Švicarska narodna banka kaže ne javnoj digitalnoj valuti, ali vidi obećanje za tvrtke u novom pilot programu.

Švicarska narodna banka (SNB) isključila je mogućnost izdavanja digitalne valute središnje banke (CBDC) za svakodnevnu upotrebu u javnosti.

Predsjednik SNB-a Thomas Jordan rekao je da su trenutne opcije plaćanja koje nude privatne tvrtke dovoljne za potrošače i tvrtke. Također je izrazio zabrinutost da bi javni CBDC mogao poremetiti postojeći financijski sustav.

Međutim, SNB istražuje potencijal veleprodajnog CBDC-a, digitalnog oblika švicarskih franaka koji se koristi za transakcije između banaka.

Prošlogodišnji pilot projekt koji je uključivao UBS i druge institucije uspješno je podmirio izdanja obveznica koristeći veleprodajni CBDC. To sugerira da bi veleprodajni CBDC mogao poboljšati učinkovitost i sigurnost u podmirivanju financijskih transakcija.

Prije implementacije potpunog sustava, SNB se treba pozabaviti pitanjima kao što su držanje preko noći, kamatne stope i pristup financijskim institucijama. Banka također istražuje korištenje veleprodajnog CBDC-a za repo ugovore i SNB račune.

#StopCBDC
#NeDamoGotovinu

Swiss National Bank rejects public digital currency