Udruga PaRiter, poznata po Festivalu menstruacije i Hopa Cupa, prevela WHO-ov priručnik o pobačaju

Udruga PaRiter objavila je kako je na hrvatski jezik prevela „Priručnik o skrbi vezanoj za pobačaj“. Udruga, poznata kao organizator Festivala menstruacije i autor programa Hopa Cupa, je objasnila zašto se prihvatila posla prijevoda priručnika Svjetske zdravstvene organizacije (WHO). PaRiter tvrdi da se u Hrvatskoj ignorira takozvana skrb za pobačaj. Donosimo više o udruzi i tko ju financira, te o samom dokumentu koji je upravo preveden.

PaRiter – feministička udruga čija je temeljna vrijednost antifašizam

Prvo što ćete primijetiti kada otvorite internetsku stranicu udruge jest poziv na potpisivanje peticije za pobačaj “My voice, my choice”. Riječ je o građanskoj inicijativi čiji je cilj prikupiti milijun potpisa za „siguran, dostupan i besplatan pobačaj“ u Europskoj uniji. Udruga PaRiter identificira se kao feministička udruga. Također, navodi kako su joj temeljne vrijednosti ljudska prava i antifašizam. Međutim, temeljno ljudsko pravo, ono na život, nije prepoznato u ovoj udruzi. Sjedište udruge nalazi se u Rijeci. U PaRiteru rade Marija Trcol, Petra Čargonja, Tamara Baraba i Tea Vidović. Osnovne djelatnosti su borba protiv „strukturalnog rodno-uvjetovanog nasilja“, istraživanje, zagovaranje društvene promjene, neformalna edukacija i „amplificiranje ženskih glasova“.

PaRiter i „Festival menstruacije“

Od 19. do 21. travnja udruga PaRiter održala je „Festival menstruacije“. Riječ je o manifestaciji posvećenoj „ženskom seksualnom i reproduktivnom zdravlju“. O kakvom se festivalu radi najbolje svjedoči naslov jednog od predavanja: „Klitopismenost svima – predavanje o važnosti klitorisa“. Tijekom trajanja festivala „vrte se filmovi, jede se čokolada, plače se“, napisala je udruga u programu. Za one koji vole kvizove, pripremio se „Pub kviz: I Trivia krvari“.

Tko financira udrugu?

Za one koji se žele informirati o „odgovornom spolnom ponašanju“ udruga ima poseban program koji se zove – „Hopa cupa“Blog o seksu posebno je preporučen mladima. Takve i slične programe i aktivnosti poput „Festivala menstruacije“ i „Hopa cupa“ financiraju porezni obveznici. S obzirom na to da se radi o riječkoj udruzi, prvo smo provjerili isplate iz proračuna Grada Rijeke. Udruga je u mjesecu siječnju ove godine za svoje aktivnosti primila 4195 eura.

Glavni donatori udruge su: Europska unija, Erasmus+, Primorsko-goranska županija, Grad Rijeka, Frida – The Young Feminist Fund, Vlada Republike Hrvatske, te Europski strukturni i investicijski fondovi. PaRiter surađuje i sa GOOD inicijativom koja u škole želi uvesti LGBTiQ+ i rodnu ideologiju. Potporu udruga ima i od pučke pravobraniteljice. Sudeći po donatorima i poveznicama na druge udruge i inicijative, udruzi PaRiter ne nedostaje financijske i institucionalne podrške.

Dijete se naziva „produktom začeća“

Priručnik „Abortion Care Guideline“ WHO je objavio 2003. godine. Prema objavi za medije udruge PaRiter, riječ je o „medicinskom priručniku“ koji je preveden na razne jezike diljem svijeta. Namijenjen je onima koji „svakodnevno rade u skrbi vezanoj za pobačaj“. Nadalje, osim zdravstvenim djelatnicima, on se preporuča i „tvorcima politika“ te „organizacijama civilnog društva“. U Priručniku koji ima nešto više od 200 stranica, dijete se u potpoglavlju „Metode kirurškog pobačaja“ naziva „produktom začeća“.

Tko je dr. Anne-Beatrice Kihara koja trudnice naziva „trudnim osobama“?

Udruga PaRiter posebno je istaknula izjavu dr. Anne-Beatrice Kihare. Predsjednica Međunarodne federacije ginekologije i opstetricije (FIGO) dolazi iz Kenije. U studentskoj dobi ostala je trudna i morala je ponoviti godinu na fakultetu. Specijalizirala je ginekologiju, a najviše se bavila problemom spolno prenosivih bolesti u Nairobiju. Godine 2020. postala je predsjednicom Afričke federacije ginekologa i opstetričara. Prošle godine postala je prvim predsjednikom udruženja FIGO koji dolazi iz subsaharske Afrike. Radikalna je zagovornica „reproduktivnog zdravlja“. U izjavi koju je medijima prenijela udruga trudne žene naziva „trudnim osobama“. U samoj izjavi o pobačaju govori u kontekstu „reproduktivne i socijalne pravde“. Također, nepristupačnost pobačaju smatra najvećim rizikom od smrti i invaliditeta majki. Objašnjenje za tu tvrdnju je izostalo.

Izvor:

Udruga PaRiter, poznata po Festivalu menstruacije i Hopa Cupa, prevela WHO-ov priručnik o pobačaju