Zaboravite na gotovinu, uskoro će se plaćati drugačije: ‘To postaje zakonsko sredstvo plaćanja’

Kad se počelo govoriti o digitalnom euru, onda su se svi busali u prsa da nema šanse da će se ukinuti gotovina, nego da je digitalni euro samo još jedno sredstvo plaćanja. Tako se govorilo praktično do jučer. A evo nas sad, stigli smo u sljedeću fazu kuhanja žabe, sad ide normalizacija i navikavanje na to da će ukinuti gotovinu.

Europska unija napravila je još jedan korak prema postupnom ukidanju novca kakvog znamo. Nakon digitalnog novčanika u skorije bi vrijeme trebao zaživjeti i digitalni euro. Doduše, zajednica europskih država neće biti prva u pokušaju pune digitalizacije novčanih transakcija. Britanci namjeravaju uvesti digitalnu funtu, no i oni zaostaju za Kinom u kojoj se već plaća digitalnim juanom.

Kako zasad stvari stoje, u digitalnom će novčaniku građani EU moći imati najviše 3000 digitalnih eura. Plaćanje će se obavljati preko Eurosistema, za kojeg nije potreban niti pristup internetu. Uz to, Eurosistem ne bi imao mogućnost raspoznavanja tko kome plaća. Iz Europske središnje banke uvjeravaju da će svi podaci biti anonimni, piše Danas.hr.

“Digitalni euro postat će zakonsko sredstvo plaćanja. Što to znači u praksi? To znači da ako odete u svoju banku, ona će vam moći i trebati omogućiti digitalne euroračune i takva sredstva plaćanja. S druge strane, trgovci koji trenutačno prihvaćaju digitalno plaćanje, morat će prihvatiti i digitalni euro. Dakle, ako imate digitalni euro, možete putovati po Europi i plaćati gdje god želite”, poručila je Evelin Witlox, direktorica Programa za digitalni euro u Europskoj središnjoj banci.

O ‘skrivenim troškovima’ ni riječi

Doduše, nije poznato hoće li se na ove transakcije morati plaćati i razne naknade s kojima banke obično “na sitno” uzimaju od građana. Prema podacima Hrvatske narodne banke (HNB), domaće su komercijalne banke od naknada i provizija u 2022. godini zaradile 16 posto više nego godinu ranije. Konkretno, riječ je 802,6 milijuna eura. Lani je, pak, zabilježen blagi pad ovih prihoda banaka. U prvih devet mjeseci 2023. godine banke su na naknadama i provizijama uprihodile 608,5 milijuna eura, što je 1,7 posto manje od prihoda u istom razdoblju pretprošle godine.

O ograničavanju gotovog novca, pak, razmišljaju u Njemačkoj, ali i u skandinavskim zemljama, gdje je plaćanje na ovaj način gotovo iščezlo. Limit na gotovinske tranksakcije od 10.000 eura trebao bi biti uveden, između ostalog, i zbog sprječavanja pranja novca.

U 18 država članica EU već postoje stroža pravila o gotovini nego u Njemačkoj. U Grčkoj su gotovinske transakcije dopuštene samo do 500 eura. Francuska ima maksimalno ograničenje od 1000 eura za podizanje gotovine od poreznih obveznika rezidenata. Veće novčane iznose potrebno je uplatiti virmanom ili kreditnom karticom. U Italiji je podizanje gotovine moguće samo do 1000 eura bez dokaza, a u Španjolskoj je ograničenje od 1000 eura za plaćanja tvrtkama i od njih.

 

#NeDamoGotovinu #StopCBDC

 

Izvor:

https://www.dnevno.hr/gospodarstvo-i-turizam/zaboravite-na-gotovinu-uskoro-ce-se-placati-drugacije-to-postaje-zakonsko-sredstvo-placanja-2366167/