Krešimir Pavelić

Znanstveni rad „Otvorena pitanja o pandemiji COVID-19“ – Sandra Kraljević Pavelić i Krešimir Pavelić

Donosimo znanstveni rad na temu „Otvorena pitanja o pandemiji COVID-19“ objavljen u časopisu Science, Art and Religion 2022. godine, čiji su autori naši uvaženi znanstvenici Sandra Kraljević Pavelić i Krešimir Pavelić.

Izdvajamo sažetak i zaključak rada, te komentar autora. Kompletan rad je u priloženoj PDF datoteci.

Otvorena pitanja o pandemiji COVID-19

Autori: Sandra Kraljević Pavelić, Krešimir Pavelić

 

Sažetak

U ovome radu se ukratko raspravlja se o odabranim kontroverznim temama koje su se pojavile nakon proglašenja pandemije COVID-19. S obzirom na relativno jednostrano izvještavanje o nastanku i tijeku COVID-19 te stalni pritisak za ‘cijepljenjem’ protiv SARS-CoV-2, znanstvene informacije i rezultati istraživanja koji pokazuju problematične aspekte mjera suzbijanja COVID-19 postavljaju se brojna pitanja. Ti su aspekti često zanemareni u glavnim komunikacijskim kanalima i nedovoljno su zastupljeni u znanstvenoj literaturi. Kako znanost nije dogma već obuhvaća sve dostupne objektivne činjenice i kutove gledanja, koji su ponekad suprotstavljeni, a ponekad ne ulaze u jedinstvenu sliku, izneseni dio informacija može biti važan za širu raspravu unutar znanstvene zajednice. Znanstvene činjenice se mogu sukladno tome suočiti, otvoreno raspravljati imajući na umu da svaka rasprava treba biti vođena prvenstveno humanističkim ciljevima. Najbližu istinu stoga treba izvući iz sučeljavanja argumenata i činjenica u svjetlu humanističkog konteksta.

Science, Art and Religion (2022): 10.5005/jp-journals-11005-0027

https://www.sarjournal.org/doi/SAR/pdf/10.5005/jp-journals-11005-0027

 

ZAKLJUČAK

U svjetlu znanstvene literature i činjenica koje pokazuju loše učinke poduzetih mjera usmjerenih na suzbijanje širenja i infekcija COVID-19, čini se da glavna kontroverza ostaje u stečenom imunitetu od bolesti, jer podaci govore u prilog prirodnog imuniteta kao superiornijeg od imuniteta induciranog cjepivom. S obzirom da je područje imunologije izuzetno opsežno i zahtijeva opsežnu razradu, zaključit ćemo ovaj rad ukazivanjem na niz znanstvenih radova na temu prirodne imunosti kod COVID-19 objavljenih od početka pandemije. Pomno se prati i imunitet cijepljenih osoba.

Ove studije općenito pokazuju značajno bolje stanje imuniteta kod necijepljenih osoba sa širokim rasponom imunoloških funkcija i parametara koji se istražuju (kompilacija znanstvenih studija nalazi se na web stranici Brownstone). Doista, brojne studije pokazuju postojanost imuniteta na SARS-CoV-2 kod većine rekonvalescenata od COVID-19 i pokazuju da status cijepljenja ne sprječava infekcije SARS-CoV-2 dugoročno. Posljedično, sve veći broj literature pruža dokaze o prirodnom imunitetu nakon infekcije SARS-CoV-2 koji ne samo da pruža snažnu, dugotrajnu i visoku razinu zaštite od COVID-19, već je i bolji od imuniteta izazvanog cjepivom.

Komentar autora:

Rad daje prikaz otvorenih pitanja o Covidu koja bacaju sumnju na čitav Covid narativ. Na većinu tih pitanja propagatori Covida nisu do danas dali konkretne odgovore.