kopitom u glavu

Kopitom u glavu: Skriveni u stadu

Uljuljkani u prividnoj sigurnosti društvenih normi. Mi podobni i tihi. Siromašni duhom. Oni čije je Kraljevstvo Nebesko. Gunđamo u sebi, dopuštamo si svoje mišljenje, a ponekad čak i sramežljivo kriknemo. Ali samo na kratko, odmah potom oprezno i bojažljivo zvjeramo oko sebe da vidimo jel nas netko nedajbože čuo.

Ne dižemo prašinu, ne uzburkavamo vode, jer je puno većih, agresivnijih i bezobzirnijih morskih pasa od nas u našem akvariju. Igramo se igara. Majmune smotani, urlamo lokalnom centarforu kad s dva metra pogodi prečku, a ravnodušno okrećemo stranicu novina na kojoj stoji da je nekakav ministar ili državni tajnik, uzor, dika i uzdanica naša, pronevjerio milijunske iznose. On smijenjen, poneki čak i kažnjen ili pobjegao, a love nema. Papala maca. Pobjegla. Pravo u njegov džep. Ili na tajni račun. Ili u neki tajni lanac sreće.

No, mi se radije zgražamo na jadnike iz crne kronike ili povraćamo na vijesti sa špice. Radije nestrpljivo tražimo horoskop da saznamo ima li novih ljubavi ili para u izgledu. Ili prebiremo sportsku stranicu kako bi našli izuzetno bitan rezultat neke utakmice, koju ćemo već sutra zaboravit, jer će sutra biti još važnija utakmica. Jesmo li mi normalni kad tako grubo zanemarujemo realnost? Skrivamo se iza lažne dobrohotnosti i naučenih lažnih osmijeha. Ljubimo tuđe guzice ili ih nabijamo cipelom, ovisno o procjeni trenutnog omjera snage. Razumljivo je što se igramo igara i glumimo maloumnike kad ne znamo kako bi drugačije kanalizirali frustracije, opravdali kukavičluk, apsorbirali neuspjehe ili logički obrazložili sami sebi kršenje moralnih kodova koje su nam roditelji, crkva, društvene institucije očito bezuspješno pokušali usaditi.

Sitni smo, mali i nejaki, i to nam je opravdanje za sve…

Anarhiju smo navodno ukrotili tim nekakvim društvenim ugovorom kojeg je ne znam tko sklopio. Odrekli smo se nekih prava i sloboda radi mira u kući. I to je oke. Ima nekog smisla. Ali gdje je nestala kritička oštrica, slobodan um, hrabrost. Prevaranti se guraju u prvi plan, a pošten svijet šuti i radi. Neradnici i probisvjeti otimaju, grabe najbolja sjedala u ovom kazalištu apsurda. Zašto? Zato jer nemamo želje, snage, volje konfrontirati se s njima. U načelu nas boli ona stvar tko se poigrava s nama dok nam je tlo pod nogama i dok imamo privid kontrole.

Briga nas za funkcije i titule, bitno je da se ima za preživit i zadržat kakvo-takvo dostojanstvo. I to je ono na što ta gamad računa. Daj im kruha i igara. Zamaži im oči. Plaća, kredit, doprinos, subvencija, doplatak, jednokratna pomoć. Utakmica, koncert, serija, lutrija, putovanje, pa i izlet na Sljeme. Eto vam narode da ne mislite da smo zaboravili na vas.

Kupuju nas za sitne pare…

Puštamo kola bez kočnica da idu nizbrdo i prepuštamo bezobzirnim lopovima pijanim od moći da nas vode. Jer nam eto nije baš tako loše kao gladnoj djeci u Somaliji ili Bangladešu. Je. Sve je dobro pobro dok ne zagrmi, al kad kiša zapljušti pokisnut će oni šta nisu kabanicu nabavili. A to smo navodno mi što ravnodušno puštamo da nam uvjete diktiraju lagodnost i višak lažnog ponosa, a manjak kalcija u kičmi.

Moć i novac su afrodizijaci, to je fakat. Ali… Ali gdje se može naći iskrena sreća i širok osmijeh na blago naboranom licu? Evo ga kod mene. Nemam tu moć i te pare, ali imam obitelj koju volim, prijatelje s kojima mogu popit kavu ili pivu, a da se ne gledamo preko nišana. I sjećam se da sam negdje pročitao da su mnogi ozbiljni ljudi, pa čak i mafijaši koji su preživjeli, naglasak na preživjeli, sito i rešeto na kraju rekli da ih je moć i snaga iscrpila i da im je jedino bitno bilo imati obitelj i prijatelje kraj sebe. Nekoga kome ne moraju srat i glumit. Ne znam da li je to istina, ali ovo malo iskustva što imam mi šapće da bi mogla biti.

Imati svoje stado, obitelj i prijatelje, čašu vode ili pive za popit, krišku kruha, ćevap ili balu sijena za pojest, poznat krajolik u mrežnici oka, poznate običaje oko sebe, sigurnost u srcu i duši… Našu djecu i unuke, miševe naše slatke, naše gene-gene replicirane, nadam se baštinike ovog prekrasnog komadića zemlje na koji nas je Bog smjestio, koje kad pogledam dobijem srčani udar od sreće. Ili se rastalim od dragosti. Vrh svemira je kad ti se to mače privije uz tebe ili žica nekakvu glupost misleći da te vrti oko prsta. Brlja gluposti i spotiče se sam o sebe, ne kuži niti obične stvari oko sebe, a kamoli neke ozbiljne apstrakcije. Ali zna šta želi i koga voli…

Da skratim dugu priču. Izvanjski društveni uspjeh, dostignuće ili privid ugleda i poštovanja u društvu su, dugoročno gledajuć, kao i sve druge čovjekove tvorevine, prolazni i isprazni iako zasigurno gode taj tren. Kao što i udah dima cigarete, natakanje pivom s drugom alkoholnom subraćom, ili kljucanje nakon gutanja nekakve kemije, nose privid sreće, ali čim prođu ostave još veću prazninu i potrebu za novim punjenjem.

Sreću ne možete popiti, udahnuti ili ubrizgati. Ne možete je posuditi, kupiti, oteti ili jamiti. Ona je u vama samima. Čuči u mraku i čeka da je se sjetite, da je pronađete skrivenu u lijevoj pretklijetki i nježno je potapšate po pametnoj glavici. Da se razumijemo, nije to relaksirajuća šetnja po pitomom proplanku, treba se potruditi. No bolje je na to vrijeme trošiti nego na grozničavu jurnjavu za materijalnim dobrima, snagom i moći. Te blagodati će vas same naći, ako ste za to stvoreni. Radije širokih očiju gledajte u svijet koji je takav kakav je i koji vam se htjeli ne htjeli lijepi na kožu.

Na vama je da ne zabrljate previše i da ljubite. Volite…

To vas čini posebnim, to vas čini vrijednima dara kojeg vam je Bog dao: Života!