Lažno povećanje temperature

U ovom kratkom isječku je prikazano kako se namještaju službeni podaci s mjernih postaja kako bi se prikazalo lažno povećanje temperature.

Prikazani su podaci s mjernih postaja u Baden-Württembergu 1989. i 2018. godine. Tu je vidljivo da za 1989. godinu postoji više podataka u odnosu na 2018. godinu. Podaci o temperaturi u predjelu Schwarwald-a (šumski predio) su jednostavno izbačeni u statistici za 2018. godinu. Radi se o niskim temperaturama koje su izbačene, te se tako stvara dojam da je Baden-Württemberg danas toplije nego prije.

Također se može vidjeti da su određene mjerne postaje u Njemačkoj, nestale s hladnijih lokacija ili su premještene u toplije zone, odnosno u blizinu naselja. Poznato je da je u gradovima toplije 2 do 4 stupnja, te se premještanjem mjernih postaja u gradove također postiže dojam „globalnog zagrijavanja“.

Možemo li onda govoriti o pravom povećanju temperature ili su jednostavno senzori za mjerenje planski premješteni na toplije lokacije, na kojima je takozvana urbana klima?

Izvor:
https://www.youtube.com/watch?v=ZYXrGlYAZOg