Preživjeti totalitarizam

Totalitarni režimi upisuju se u modernitet, pretpostavljaju industrijsko društvo.

Ne odbacuju političku demokraciju i predstavničke institucije kako bi restaurirali državu ancien régimea,
Totalitarni teror pretpostavlja državnu monopolizaciju nasilja, koja se ne vrši u ime ili za obranu prava, ali koji se ipak upotrebljava prema potpuno racionalnim metodama i procedurama, odnosno onima koje impliciraju ekonomsku, administrativnu ili vojnu racionalnost tipičnu za moderne države nego kako bi uspostavili vlast zasnovanu na regrutiranju masa i plebiscitarnom konsenzusu.

U totalitarnom društvu stanovništvo je podijeljeno u dvije skupine, vladari i oni kojima se vlada, te obje grupe prolaze kroz patološku transformaciju.
Vladari su uzdignuti u status božanstva što je dijametralno suprotno našoj prirodi kao nesavršenih bića koje je lako iskvariti pod utjecajem moći.

Mase se konstantno mobiliziraju, ali i lišavaju svake subjektivnosti, nisu samoorganizirane nego (hipnotizirane) svedene na puku ornamentalnu ulogu.


Odličan video na temu “KAKO PREŽIVJETI TOTALITARIZAM” Dr Mattias Desmet (prevod srpski)


Uvod iz članka portala LOGIČNO.COM autor – Ivan Žganecpročitaj članak

Demokratski totalitarizam, njegova struktura i „opće dobro“ kao neljudski entitet

Dio povijesti prožet totalitarnim ideologijama počinje sve više sličiti današnjoj situaciji. Činjenica jest da se čovjek još nije uspio osloboditi nezrelosti i „dojenačke“ faze u socijalnoj evoluciji što nas poziva na oprez jer se totalitarizam može pojaviti u svakom trenutku.

Zbog ljudske nezrelosti i nesposobnosti nositi se s pojavom totalitarizma nužno je odgovoriti na dva pitanja: Zašto ljudi otvoreno, ponekad zadovoljno i sretno participiraju u totalitarističkim režimima?, i drugo: Zašto mase nikada nisu bile sposobne na vrijeme prepoznati osobine totalitarističkih režima?