zelena energija

Zbog vjetroturbina Siemens Energy ima milijarde gubitaka

Zbog golemih problema u poslovanju s vjetroelektranama Siemens Energy će doživjeti godišnji gubitak od nekoliko milijardi eura. Defekti u vjetroturbinama na kopnu i povećanje offshore sustava odgovorni su za visoke troškove. Veliki problemi u španjolskoj podružnici za vjetroelektrane Siemens Gamesa guraju Siemens Energy u minus s oko 4,5 milijardi eura u tekućoj fiskalnoj godini. Grupa za energetsku tehnologiju objavila je to danas (07.08.2023.). Tome je prethodila dubinska analiza nedostataka u kvaliteti vjetroturbina tvrtke Siemens Gamesa za uporabu na kopnu i problema u povećanju proizvodnje vjetroturbina na otvorenom moru.

“Naši rezultati za treće tromjesečje pokazuju izazove u bilanci Siemens Gamesa,” rekao je izvršni direktor Christian Bruch. Upravni odbor želi sada preispitati cjelokupnu strategiju u poslovanju s vjetroelektranama, koja već godinama proizvode negativna iznenađenja i gubitke.

“Zbog razvoja događaja u Siemens Gamesi, preispitujemo trenutnu strategiju i akcijski plan u poslovanju s vjetroelektranama”, stoji u priopćenju. Bruch planira predstaviti detalje o tome na Danu tržišta kapitala u studenom. Samo španjolski Siemens Gamesa vjerojatno će akumulirati gubitak od 4,3 milijarde eura, dok je do sad Siemens Energy već očekivao gubitak veći od 800 milijuna eura.

Međutim, Siemens Energy je već krajem lipnja slutio da će razmjeri štete biti veći od očekivanog i upozorio na dodatne troškove u milijardama u podružnici za vjetroelektrane. Izvršni direktor Christian Bruch to sada vidi jasnije: šteta će koštati oko 1,6 milijardi eura na lopatice rotora i ležajeve na kopnenim platformama Siemens Gamesa 4.X i 5.X. Međutim, turbine su radile, a većina popravaka trebala bi se obaviti 2024. i 2025. godine.

Ma nije valjda? Ta čudesna, spasonosna i profitabilna zelena energija izgleda da ipak nije ni čudesna ni spasonosna, a bome ni profitabilna.

https://www.tagesschau.de/wirtschaft/siemens-energy-windkraft-verlust-100.html