Znanstvenici istražuju simptome “long vax-a” povezane s cijepljenjem protiv COVID-a

Znanstvenici s Yalea i Harvarda počinju obraćati pozornost na stanja koja mogu biti uzrokovana cjepivima protiv COVID-19, što je ovaj tjedan u medijima nazvano “long vax” (prevedeno – dugotrajni simptomi nastali nakon cijepljenja).

“Vidite jednog ili dva pacijenta i pitate se je li to slučajnost”, rekla je dr. Anne Louise Oaklander, neurologinja i istraživačica s Harvard Medical School, za web stranicu Science. “Ali kad vidite 10, 20 [pacijenata],” dodala je, “gdje ima dima, ima i vatre.”

Rekli su da simptomi takozvanog „long vax-a“, izraza koji je proizašao iz “long COVID-a”, mogu oponašati one nakon preboljenja, uključujući umor, glavobolje, abnormalne otkucaje srca i probleme s krvnim tlakom.

Pacijenti također opisuju osjećaje poput električnog udara, peckanje, trnce i probleme s cirkulacijom krvi koji se javljaju satima, danima i tjednima nakon cijepljenja protiv COVID-19, navodi se u članku.
Neki pacijenti također imaju simptome poput sindroma posturalne ortostatske tahikardije (POTS), kao što su promjene u otkucajima srca i krvnog tlaka, umor, problemi s mentalnom jasnoćom i slabost.

“Moja je obaveza, ako sam doista znanstvenik, imati otvoren um i naučiti postoji li nešto što se može učiniti”, dr. Harlan Krumholz, kardiolog sa Sveučilišta Yale koji provodi istraživanje ovog fenomena. “Uvjeren sam da se nešto događa” s nuspojavama, rekao je liječnik za Science, dok Science ovu nuspojavu opisuje kao “rijetku”.

Bolest nakon cijepljenja je “duga, nemilosrdna bolest”, rekao je za Science Lawrence Purpura, specijalist za zarazne bolesti sa Sveučilišta Columbia, rekavši da on liječi i dugotrajni COVID i simptome povezane s cijepljenjem.

Nakon što su „znanstvenici“ i „struka“ zdušno podržali neviđeni nasrtaj na čovječanstvo u vidu prisilnog „cijepljenja“ s mRNA opasnim pripravcima, sad su im ordinacije zatrpane bolesnim i ozlijeđenim ljudima. Do sada su u potpunosti negirali da spasonosni mRNA pripravak uopće može imati ikakvu nuspojavu, ali sad je očito pritisak ljudi veći. A i brojevi, tj. statistika govori o povećanoj smrtnosti, te o velikom broju nuspojava, i to se sad više ne može samo tako sakriti. Dugoročne posljedice ćemo tek vidjeti, a prema do sada viđenom, prognoze nisu baš dobre.

https://bit.ly/44flsG2