Veliko buđenje 2 – Paradigma u kolapsu

Veliko buđenje 2 – Paradigma u kolapsu

Stranica : 1 2 3

U prošlosti, zbog demagoških mehanizama i povijesne moći brojeva, (višestruko povećane izumom vatrenog oružja i smanjenjem relativne moći kaste ratnika), skupina elita zastupljena za novu tehnologiju i razvoj novih sredstva za proizvodnju mogla su raditi u tandemu s relativno obespravljenim klasama koje su imale brojčanu nadmoć. Društveno-politički ciljevi obespravljenih mogli bi se vratiti u program novih elita koje su srušile stare. Američka, francuska, meksička, ruska i kineska revolucija dobro su poznati primjeri ovog procesa.

Danas elite žele implementirati novu tehnologiju temeljenu na samosvijesti svog stroja pri čemu će nove tehnologije – ako se njima ne upravlja od alfe do omege – rezultirati problematičnom i samo poražavajućom rotacijom elita. Dio njihovog rješenja nije samo stvaranje homogene i visoko uređene antiintelektualne kulture za mase, već i stvaranje i reproduciranje ovog jedinstvenog homogenog svjetonazora unutar i između sebe. Ukratko, ako su svi uključeni u isti program i iz istih razloga, mogu izbjeći među elitne sukobe koji su dosad karakterizirali transformacije koje dolaze s novim sredstvima proizvodnje.

Ali ovo je čista ludost. Sociološka znanost ne može upravljati promjenama koje su u tijeku, a te promjene nisu samo jedna u nizu revolucionarnih promjena unutar modernosti, već revolucionarna promjena iz jedne povijesne epohe u drugu.

Dakle, ono što se predstavlja kao četvrta industrijska revolucija je pokušaj da se spriječi ta promjena u post modernosti, postindustrijalizamu (prolazak iz starog globalnog lanca opskrbe, doba industrijskih najamnih radnika, itd. prema slobodarskoj rubrici) . U tom kritičkom smislu, to uopće nije četvrta industrijska revolucija, već više Orwellov koncept sustava iz 1984. godine zasnovanog na zaustavljanju tehnološkog razvoja u smislu proizvodnih snaga. Umjesto toga, socijalno-psihološka znanost i drugi mehanizmi prisile dodatno se usavršavaju kako bi se ‘zaustavilo vrijeme’.

Gledajući naš budući razvoj, krenut ćemo s ove točke i prijeći na činjenicu da je pored rotacije elita, ono što je povijesno bitno i što je nedostaje u planu elite, je promjena paradigme u svijesti ne samo među ljudima, već i među elitama. Taj pomak u svijesti danas se naziva ‘Veliko buđenje’.

Izvor : https://www.strategic-culture.org |autor: Joaquin Flores